zaterdag 4 mei 2013

De reis komt tot een einde

Aan bijna alles komt een eind, en zo ook aan deze magische reis van ons. Wat hebben wij toch een hoop geleerd en meegemaakt. Wij zijn werkelijk gezegend dat wij van deze sfeer hebben mogen opsnuiven en wij zijn meer dan bevoorrecht dat wij al deze religieuze plaatsen hebben moge bezoeken. Met pijn in ons hart en verdriet nemen wij afscheid van de moskee van de Profeet. En stiekem koesteren wij allemaal de wens om volgend jaar of misschien wel eerder hier weer te staan. Wij vragen Allah om deze wens van ons in vervulling te laten gaan. Tot slot richten wij ons dankwoord aan de broeders van Mekka-Reizen voor het mogelijk maken van deze prachtige reis en voor hun grote inzet en passie om het ons altijd naar onze zin te maken. Moge Allah hun hiervoor rijkelijk belonen.

Het vertrek nadert

Eventjes en dan vertrekken we richting het vliegveld.

Prachtig schouwspel

Deze foto mogen wij jullie niet onthouden. Prachtig schouwspel. Hiermee willen wij Mekka nog één keer onder jullie aandacht brengen.

Al-Baqee'

Sommige foto's hebben geen commentaar nodig, zoals deze die wij van de begraafplaats al-Baqee' hebben gemaakt. Zodra jij via de deur van al-Baqee' de moskee van de Profeet verlaat, wordt je blik gevangen door deze plaats waar meer dan 10000 metgezellen begraven liggen.

Ar-Rawdah

Ergens binnen de moskee van de Profeet kom je een aardse plek tegen, maar die tegelijkertijd door de Profeet als paradijselijk is aangemerkt. Hij zei: "tussen mijn huis en mijn minbar bevindt zich één van de tuinen van het Paradijs" Deze plek heet ar-Rawdah en is te herkennen aan de groene tapijt.



Het begroeten van de Profeet

Hier in Medina krijg je de kans om heel dicht bij de Profeet te komen. Langs zijn graf beweegt zich een lange rij mannen vooruit om uiteindelijk een welgemeende groet uit te brengen aan onze Profeet die nog altijd begraven ligt in de kamer van Aaa'ieshah. Als wij de Profeet hebben gegroet, groeten wij ook de twee grote metgezellen Aboe Bakr en Omar die naast hem begraven liggen.







vrijdag 3 mei 2013

Herinnering aan de dood

Bijna na ieder gebed in Mekka en Medina wordt er gebeden voor de doden. Dit is één van de vele gunsten van deze gezegende plaatsen. Want als je zo vaak per dag geconfronteerd wordt met de dood, dan sta je ook wat vaker stil bij je eigen dood en bij de vergankelijkheid van deze wereld. En kijk je wat meer uit naar het Hiernamaals en wat Allah voor Zijn dienaren heeft klaargemaakt aan genietingen. Moge Allah ons in genade aannemen.

Gastvrijheid van de Arabieren

De Arabieren staan bekend om hun gastvrijheid. Vandaag hebben we dit aan den lijve ondervonden. Een Sheikh nodigde ons uit, slachtte een schaap ter ere van ons en schotelde deze volledig aan ons voor.

Vrijdaggebed afgelopen

Het vrijdaggebed is voorbij. De preek werd gehouden door de welbekende Sheikh al-Hoedhayfi en ging over het goede gedrag. Nu proberen we door de drukte heen te komen richting het hotel.

250 parasols

Wij vertrekken zometeen richting de moskee van de Profeet om het vrijdaggebed bij te wonen. Op een dag zoals deze is zelfs deze gigantische moskee niet opgewassen tegen de grote aantallen mensen die op het gebed afkomen. Daarom is kort geleden het besluit genomen om het hele plein rondom de moskee te voorzien van 250 elektrische parasols om de mensen die buiten zitten te beschermen tegen de regen en de zon.

donderdag 2 mei 2013

Velden van dadelpalmen

Een bezoek aan Medina is pas compleet als je langs één van de velden die bezaaid zijn met dadelpalmen bent geweest. Nog beter is dat jij lekker de schaduw van deze dadelpalmen opzoekt om daaronder van een gezamenlijk ontbijt te genieten.





Moskee Qobaa'

Natuurlijk zijn we ook naar moskee Qobaa' gegaan. De eerste moskee die gebouwd is. Toen de Profeet Medina bereikte verbleef hij eerst bij de stam bani 'amre ibn 'auf voor een aantal dagen. Ondanks het feit dat hij niet van plan was om zich daar te vestigen, besloot hij toch een moskee voor die mensen te bouwen. Allah omschreef deze moskee in de Koran als de eerste moskee die op godsvrucht gefundeerd was. In een authentieke overlevering is verteld dat de Profeet iedere zaterdag de gewoonte had om naar deze moskee te gaan en daar twee gebedseenheden te verrichten.





Moskee dhoel Qiblatayn

Wij gingen ook langs de moskee van dhoel Qiblatayn, oftewel de moskee met twee gebedsrichtingen genoemd. Veel mensen denken dat je hier de beide richtingen op mag bidden. Maar dat is natuurlijk niet waar. Er bestaat namelijk maar één gebedsrichting. Maar wat is nu precies het geheim achter deze naam? In de tijd van de Profeet toen de Qiblah gewijzigd werd, stond een groepje metgezellen hier te bidden richting de oude Qiblah. Toen een man voorbij liep, riep hij dat de Qiblah gewijzigd was, waarna de metgezellen in hun gebed de andere kant opdraaiden.


Martelaren van Oehoed

In Oehoed liggen ook de martelaren van die dag begraven. Zeventig metgezellen vonden de dood tijdens deze slag, waaronder de oom van de Profeet Hamzah. Na 43 jaar werden hun lichamen door wateroverstroming blootgelegd. De lichamen werden toen verplaatst. Degenen die deze taak op zich namen vertelden dat de lichamen van de metgezellen niets van ontbinding vertoonden. Het was net alsof zij pas die ochtend waren begraven.




Berg van de boogschutters

Op deze berg stonden ongeveer vijftig boogschutters die in geen enkel opzicht hun plaatsen mochten verlaten. De meesten van hen hielden zich niet aan het bevel van de Profeet en luidden daarmee het verlies van de moslims in.

Oehoed

De eerste plek die wij vandaag bezochten was Oehoed. Op deze plek ligt een zeventigtal metgezellen begraven, en samen met hun liggen een hoop herinneringen opgeborgen. De moslims verloren weliswaar de slag op deze plek, maar wonnen heel wat ervaring en nieuwe inzichten. Dit verlies hadden ze nodig om hun groei en ontwikkeling naar een hoger niveau te brengen. Zij leerden op deze dag dat de gevolgen van één keer ongehoorzaam zijn aan de Profeet enorm kunnen zijn. Zij leerden hoe zij voortaan met tegenslagen moesten leren leven. Zij leerden dat het aanhollen achter wereldse bezittingen alleen maar verlies opbrengt. En zij zouden voor de komende generaties als belangrijk voorbeeld dienen.



woensdag 1 mei 2013

Medina bezichtigen

We zijn vertrokken om een aantal belangrijke plaatsen in Medina te bezoeken. Blijf ons volgen om te weten om welke plaatsen het precies gaat.

Uitbreiding van de moskee

De moskee van de Profeet is de tweede moskee die gebouwd werd na de moskee van Qobaa'. In verschillende periodes werd de moskee uitgebreid om de groei van het aantal mensen op te vangen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de tijd van de recht geleide kaliefen, de Abbasiden, de Omajjaden en de Othmanen. In opdracht van de huidige Saoedische staat en in het jaar 1996 heeft de grootste uitbreiding ooit plaatsgevonden. Vandaag de dag kan de moskee ruimte bieden aan ongeveer 700.000 bezoekers. Verder heeft de moskee vier mihrabs (gebedsnissen) en tien minaretten.





Dagelijks 120 ton Zamzam

Dagelijks wordt 120 ton Zamzam-water vervoerd vanuit Mekka naar Medina. Het water wordt vervolgens opgeslagen in reservoirs. Hiermee worden vervolgens de vaten die in de moskee staan steeds zorgvuldig bijgevuld.



Hoe iemands werk voortleeft

De geleerden laten kennis na en krijgen daarvoor vele verdiensten na hun dood, terwijl de mensen van geld en aanzien tijdens hun leven vergezeld worden door wolven en slangen en daarna alles achter laten voor wie het verdient en wie niet. Hier een voorbeeld van zo'n geleerde waarvan het werk tot ver na zijn dood voortleeft en daarmee ook de verdiensten. Vlakbij de moskee van de Profeet is het werk van Sheikh al-Albaani te bezichtigen. Moge Allah hem begenadigen.